Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Divlji konj – Božidar Prosenjak

Divlji konj – Božidar Prosenjak

Kad je bio malen, najvece mu je zadovoljstvo bilo sisanje majcina mlijeka. Saznao je da i medu konjima postoje pravila ponasanja – Zakon – a taj zakon nalagao je da odrasli konji vise ne sisu. Buduci da je Divlji konj i dalje navaljivao, a majka ga je silno voljela, potajice mu je dopustala da i dalje sise mlijeko, sve dok ga jednog dana, kad je opet htio sisati, nije javno pred drugim konjima izudarala kopitima. To mu je bila pouka iz koje je naucio da treba postivati Zakon.

Shvatio je da Zakon ponekad brani sebicno uzivanje u nekim uzicima, ali ga valja postivati jer u zajednici moramo brinuti i o drugima, a ne samo o sebi. Oca je upoznao kasnije, nakon sto je porastao. O n ga je uputio kako se treba boriti. Poucio ga je da je borba opravdana ako je cilj borbe ostvarenje ideala.

Divlji konj cudio se zasto njegov otac ne svrgne Predvodnika, kad je ionako najjaci u krdu, a Predvodnik je zao i podmukao, no otac mu je pokusao objasniti da to nije njegov cilj te da to ne dopusta Zakon. Uputio ga je i da se obrati starom Bijelcu ako se njemu nesto dogodi. Kad su ih jedne veceri napali vukovi, Predvodnik je poslao upravo njegova oca da odmami vukove kako bi se krdo spasilo. Otac se zrtvovao i vukovi su ga rastrgali. Divlji konj ponovno se razocarao u Zakon koji mu je oduzeo oca i zavadio ga s majkom te se, protivno Zakonu, odvojio od krda i tumarao sam. Kad ga je napala krvolocna zvijer, spasila ga je majka te se nakon toga opet vratio stadu l odlucio bolje prouciti Zakon.

Zakon je stitio stado od vanjskih nepriiatelja, ali dopustao je jacima u stadu da tlace slabije. Ta nepravda ga je na’ rocito smetala, a stari Bijelac poucio ga je da je to Zakon jacega. Jednoga dana stado je odlucilo otici na drugi pasnjak. Dugo su putovali i bili jako zedni. Kad su stigli do vode, najprije su se na njoj nasladivali zdrijepci 1 Predvodnik, a ostali su skapavali. Tad je Divlji konj, protivno Zakonu, dosao do vode, izazvao starog Predvodnika, pobijedio ga i postao novi Predvodnik. Uspostavio je novi Zakon koji je trebao biti pravedan za sve.

Medutim, oko njega su se okupile ulizice i na koncu je shvatio da nije uspio uspostaviti pravdu 0 kojoj je sanjao. Njegov Zakon nisu razumjeli ni jaki ni slabi, a Zakon je bio sazdan od straha i prisile te na taj nacin opet zakon jacega. Pitao se o smislu iivota i poceo besciljno i nezadovoljno lutati. Stari Bijelac savjetovao ga je neka zasnuje obitelj i tako se i dalje pridrzava Zakona, a konacna svrha zivota jednog konja jest da sluzi Gospodaru – jer jedino je Gospodarov zakon jednak za sve konje, jedino se on moze pravedno brinuti za sve konjske potrebe. Imati Gospodara ne znaci robovati, vec imati nekoga tko te voli i brine se o tebi.

Zaljubio se, ali jednom je prigodom nespretno pao i postao hrom. Bio je svjestan da je sada slab i nemocan, bilo koji zdrijebac mogao bi ga svrgnuti 5 mjesta Predvodnika, mogao bi ostati i bez vlasti i bez voljene kobile. Kako je bio hrom, dogodilo mu se da ga je Gospodar (covjek) uhvatio. Odveo ga je k sebi i izlijecio mu bolesnu nogu. Kad je ozdravio, Gospodar ga je pustio, i da ga nije osinuo, mozda bi bio neodlucan u dvojbi da napusti toplinu 1 sigurnost staje i zamijeni je sa slobodom divljine.

Vratio se stadu, ali oni su sad imali drugog Predvodnika, a njemu su zamjerili sto ih je napustio tijekom zime kad im je bilo najteze, kad je umrla njegova majka i stari Bijelac. Divlji konj htio je cijelo stado odvesti Gospodaru, ali ostali su se usprotivili, narocito novi Predvodnik. Vratio se stadu zbog svoje voljene kobile, no ona je vec s drugim imala mlado zdrijebe. Bio je tuzan, povrijeden i ponovno se otudio od krda. Kad ga je jednom zgodom napala velika zvijer, opet se pojavio Gospodar i spasio ga. Jos jednom ga je odveo na svoje imanje. Pocelo je pripitomljavanje. Slijedilo je zigosanje i stavljanje potkova.

U Divljem konju naizmjence su se javljali instinkti slobodnog konja i zelja za skladnim i sigurnim zivotom s Gospodarom. Instinktivno se odupirao pripitomljavanju i s mukom se prisiljavao da ugodi Gospodaru. Jednom se zgodom prejeo i zato dobio batine od Gospodara, ali je kasnije shvatio da je i to bilo za njegovo dobro, jer bi inace mogao uginuti. Naucio je i vuci kola. Zaljubio se u mladu zdrebicu Neru, ali stara kobila Sivka upozorava ga na njezinu prevrtljivu cud.

Jednom, dok su zajedno vukli kola, Gospodar ju je jako istukao, sto je Divljem konju bilo silno zao. Medutim, kad je na Nerino mjesto upregnuo drugog konja, postalo mu je jasno da Nera nije htjela vuci kola te ju je Gospodar zato tukao. Nakon sto su se Sivka i Nera potukle, Nera je kola vozila sa Sarcem, a ubrzo zatim donijela je na svijet Sarcevo zdrijebe. Izmedu Divljeg konja i Sarca stvarala se sve veca napetost koju je poticala Nera. Na koncu su se i potukli kada je Sarac napao Sivku.

Gospodar ih je, medutim, upregnuo da zajedno vuku kola i bili su prisiljeni opet se druziti. Kada su ih jednom napali vukovi, Sarac i Divlji konj pomogli su jedan drugome i postali najbolji prijatelji. Jednog dana rasplodni su konji odvedeni, vise nisu bili potrebni. S njima je odvedena i Nera koja ionako nije bila dobar radnik. Divlji konj je uvidio da je dobro sto ga je Gospodar upotrijebio za zapregu jer bi inace i on otisao kamo su otisli ostali konji.


Kad ga je jednom Gospodar upregnuo u fijaker, na povratku mu se pridruzila kobila Zvijezda. Divlji se konj odmah zaljubio u nju. Iskazivao joj je odanost, ugadao joj je u mnogim stvarima, ali kad je zatrazila od njega da se odrekne najboljeg prijatelja Sarca, odlucio je da joj u tome nece popustiti. Riskirao je da je i izgubi. No ipak Zvijezda je popustila i pocela iskazivati naklonost Sarcu, iako je istodobno prema njemu bila i sumnjicava.

S vremenom je hinjeno prijateljstvo Zvijezde prema Sarcu u Divljem konju izazvalo ljubomoru; konacno je popustio Zvijezdinu trazenju da se vise druze sa Zelenkom i Sjenom. Gospodar je izdvojio Zvijezdu i Divljeg konja da zajedno danima vjezbaju trokerkas- galop. Zvijezda je bila presretna, a on nesretan zbog toga. Volio je Zvijezdu, ali ipak, ona ga je odvojila od Sarca, trazila da se vise ne druzi sa Sivkom i prisilila da podnosi psa Garova. Poceo je razmisljati o travi koja je iza ograde izgledala socnija i ljepsa.

Sto bi se dogodilo kad bi presao iza ograde? Ponovno ga je pocela privlaciti sloboda u divljini. Pobjegao je preplivavsi rijeku. Uzivajuci u slobodi, najeo se kukuruza pa nije mogao uteci konjokradici. Odveli su ga u rudnik gdje je sreo i Neru. Divlji konj je ocajan: trazio je slobodu, a tek je sada bio neslobodan. Susret s Nerom u pocetku ga je obradovao, ali kasnije je uvidio da se ne slaze s Nerinim karakterom. Nera je bila uvjerena da je Gospodar isto sto i zvijer te da svaki konj mora teziti slobodi, premda je sloboda nosila i niz opasnosti, sto ona nije htjela uvidjeti.

Divlji konj nije mogao podnijeti zivot u rudniku i grcevito je razmisljao kako bi se ponovno vratio Gospodaru. Prozivljava prociscenje i u snu dozivljava poziv Gospodara. Sumnje se izmjenjuju s nadama. Buduci da je glasno razmisljao o slobodi, ostali su konji zakljucili da je preopasan te ga osudise na smrt. Nasao se u velikoj opasnosti. Pomislio je da bi ga mozda troker- kas-galop mogao spasiti. Spas je bio djelomican – konji su opozvali smrtnu presudu zakljucivsi da je lud. San koji je usnuo o vatrenoj kobili ulio mu je novu nadu. Trebao je biti strpljiv i cekati na pravi trenutak.

Usnuo je i treci san – i spoznao da je njegov zivot gasio strah. Jedne noci sve su konje doveli na povrsinu i poveli ih na put. Prosli su pokraj Gospodarova imanja, prepoznao je Garova, ali morao je s ostalima produziti dalje. Dosli su do mjesta gdje konji zavrsavaju zivot. Nera se progurala i usla prva, a on je nije uspio zaustaviti. Shvatio je da ga je ipak voljela. Garov je uspio dovesti Gospodara i time mu spasio zivot.

Ipak, vlasnik rudnika nije ga htio prepustiti tek tako iako je Gospodar pokazivao na mjesto gdje je bio zigosan njegovim zigom. Morao ga je otkupiti novcem. Bio je sretan kad je ugledao Zvijezdu, ali tek ce kasnije saznati da je bas on otac zdrijebetu Cezi. Sada je bio uvjeren da se Zvijezda u meduvremenu parila s nekim drugim konjem te joj je odmah priznao kako je i on njoj bio nevjeran. Zvijezda se silno naljutila, nikako mu nije htjela oprostiti. N i Sivka mu nije mogla pomoci savjetom.

Zvijezda je prestala jesti, a jednog dana Ceza mu je donijela poruku da je mama Zvijezda preplivala rijeku i navaljivala neka je ide traziti. Divlji je konj znao da preko rijeke ceka konjokradica i bio je svjestan da je time krug zavrsen, da nista ne moze uciniti. Jednom je on otisao preplivavsi rijeku, a ovaj put je to ucinila Zvijezda. Ostao je i zato jer netko treba cuvati Cezu. O n sam ne moze spasiti Zvijezdu, ali mozda moze uz Gospodarovu pomoc. Gospodar je ipak organizirao potjeru za odbjeglom Zvijezdom.

U toj su potrazi naisli na jedan grozan prizor: na mnostvo poubijanih konja, cijim mesom su se hranili strvinari. Silno se trudio pronaci Zvijezdu, ali nije uspijevao. Sjetio se ocevih rijeci da treba pobijediti unutarnje neprijatelje. Unutarnji ocev glas govorio mu je da na putu do konacnog cilja mora biti spreman zrtvovati i ono sto mu je najmilije – a najmilija mu je bila Zvijezda. Tragajuci naisao je na Vihora, konja kojeg je poslao Sokol, pomocnik u stadu kojemu je nekad Divlji konj bio Predvodnik. Prijetila im je svima opasnost od konjoubojica koji ubijaju cijela stada bez nekog razloga.

Divlji konj nerado je pristao pomoci stadu jer mu je sad bila najvaznija Zvijezda. Ipak, na kraju je shvatio da se ne smije opirati zrtvi. Spasili su desetkovano stado, koje je na kraju potrazilo zastitu kod Gospodara, a u potragu za Zvijezdom krenuli su sutradan. Kad su se vec pomirili s mislju da je vise nece naci, Zvijezda se sama vratila: »Dobro sam razmisli\a…«, rekla je. »Gospodar je zaboravio sto si mu utinio pa zasto ne bih i jaf« Konacno su nastavili zivjeti skladno.

Na imanju se spremala trka. Najbolji konj u nedjelju ce na hipodrom. Ceza i Zvijezda vjeruju da ce to biti Divlji konj i silno se vesele odlasku na hipodrom. A l i , dogodilo se nesto vrlo neobicno. Sarac ga je dosao moliti za veliku uslugu: rekao mu je da ce ga njegovo stado rado pustiti da pobijedi u znak zahvalnosti sto ih je spasio, ali ga ipak moli neka prepusti pobjedu njegovu sinu Vulkanu kojeg je silno potresao odlazak majke Nere. Divlji konj je na velikoj kusnji. Sivka ga moli neka postupi posteno. Konji su se podijelili na starosjedioce i dosljake. Starosjedioci smatraju da su oni cistokrvni, a dosljaci isticu svoju junacku proslost i temeljem toga traze povlastice. Pred kraj napete utrke ipak je dopustio Vihoru da pobijedi.

Godine su prosle i Divlji konj je ostario i zdrjebad se cesto okupljala oko njega da slusa kako mudro govori. Opet su vjezbali troker-kas-galop. Gospodarovo uzgajaliste rasnih i trkacih konja postalo je nadaleko poznato. Divlji konj je imao jos potomaka koji su preuzeli njegov posao. Kad je potpuno onemocao, Gospodar mu je pomogao da se vise ne muci. Gledao je kako Gospodar kopa jamu za njega i vidio suze u Gospodarevim ocima.

U trenutku kad je bljesnuo plamen iz Gospodareve puske, osjetio je kako se njegov duh odvaja od tijela i dize u nebo. Tamo ga je docekao stari Bijelac. Dobio je krila kakva je imao i Bijelac, krila koja pripadaju onima koji su vjerovali u zivot. Lebdeci iznad zemlje posvuda je vidio Gospodarove tragove i shvatio je kome je sluzio.

O djelu

Roman “Divlji konj” napisan je kao alegorija. Autor nam je prenio priču o Divljem konju, a pošto znamo da životinje ne mogu razgovarati poput ljudi govorom, mora nam biti jasno da nam je u biti htio prenijeti priču o ljudima, njihovim osobinama i odnosima.

Autor nam je životom konja htio u biti prenijeti život čovjeka u odnosu prema Bogu, a Bog je u knjizi bio Gospodar. Kroz mnoge postupke Divljeg konja, autor nam je pokušao objasniti moralnost i etičke norme. U romanu se autor bavi pitanjima ljubavi, prijateljstva, ljubomore, suparništva, pravde, oholosti i mnogim drugima.

Vrlo često, pogotovo u razgovorima divljeg konja sa svojim ocem, autor nam je htio prenijeti važne životne rečenice koje odišu životnom mudrošću. Često autor razmišlja o životu, o njegovoj borbi i smislu.

Roman je napisan jednostavnim stilom što je olakšalo čitanje. No, iako je čitanje glatko, u romanu postoje razne ideje i razmišljanja o kojima možemo iznijeti svoj stav i polemizirati. Velik broj slika i misli koji su prikazani među životinjama, možemo prenijeti u stvari život među ljude. Tako postoje brojne prenesene poruke ovog djela.

Jezik je slikovit i njime je autor prenio svoje misli o životu pa ga vrlo lako možemo nazvati i poetičnim.

O piscu

Božidar Prosenjak rođen je 1948. godine u Koprivnici. Školovao se u Kuzmincu, Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Radio je u Narodnom sveučilištu u Velikoj Gorici. Petnaest godina je urednik biblioteke “Albatros”. Od 1984. godine djeluje kao slobodni umjetnik. Prozne, pjesničke i dramske priloge objavljuje u dnevnom i periodičkom tisku, na radiju i televiziji. Stalni je suradnik časopisa za djecu.

Radovi su mu uvršteni u zbornike, antologije, školsku lektiru i školske udžbenike. Neki su mu tekstovi prevedeni na više od dvadeset svjetskih jezika. Autor je dviju knjiga pjesama, a najveći književni uspjeh zabilježio je romanom “Divlji konj” koji je (1989. – 1992.) doživio četiri izdanja i za koji je 1989. godine primio ugledne nagrade “Ivana Brlić-Mažuranić” i “Grigor Vitez”. Roman je 1993. godine preveden i objavljen u Makedoniji.

Analiza djela

Vrsta djela: Dječji roman

Mjesto radnje: Livade, gospodarevo imanje, pašnjaci, podzemlje, hipodrom.

Tema: Život Divljeg konja i problemi s kojima se susreće u životu.

Ideja: Ne treba uvijek biti nepovjerljiv.

Osnovna misao: Borba nije svrha,ona je samo put da se ostvari cilj.

Likovi i karakterizacija likova

Divlji konj: hrabar, druželjubiv, snažan, brz, ponosan, ima čvrstu volju, borac, iskren… znatiželjan, odlučan, pravedan, pošten, uporan, brani svoje prijatelje i uvijek je spreman pomoći. Kao mlad borio se protiv Zakona ali kada je odrastao shvatio je da je Zakon jako važan u životu.

Divlji konj je bio nestašan dok je bio mali ˝Dok sam bio malen, valjao sam se u travi, utrkivao i grizao s ostalom četveronožnom mladunčadi.˝

Kada je prvi put vidio zakon bio je zaprepašten i nije ih volio poštivatiZakon je nalagao daodrasli konji ne smiju sisati, a on je to želio, čak ga je majka jedanput udarila zbog toga ˝Zar da se odreknem takve poslastice samo zbog nekog Zakona.

Imao je blistavu dlaku.

Zvijezda: Odrasla je u uzgajivačnici konja gdje je i dresirana. Odana je i slaže se s Gospodarom u svemu. I kod drugih očekuje istu takvu odanost. Karakter joj je čvrst i ono što naumi to i ostvari. Zaljubljena u Divljeg konja. Na prvi pogled bila je krhka, ali jako inteligentna i snažna. Bila je lukava i kod Divljeg konja je namjerno izazivala ljubomoru družeći se sa Šarcem. Kanije su joj Sjena i Zelenko poslužili kako bi navela Divljeg konja da vježba paradni korak. Bila je odlučna i ponosna i jedva je na kraju oprostila nevjeru Divljem konju te su dalje sretno živjela sa svojim djetetom Cezi.

Nera: mlada kobila koja je bila jako zločesta, pokvarena i lijena. Divlji konj se bio zaljubio u nju, kao i Šarac, i zato su se svađali. Nikada ničim u životu nije bila zadovoljna što se odrazilo na to da je bila stalno nesretna. Nije vjerovala Gospodaru i stalno je težila slobodi, iako nije znala da život u slobodi isto ima svojih mana (nesigurnost, neizvjesnost, neprijatelji…) Malodušnost ju je koštala života.

Šarac: odan prijatelj, hrabar, brz, čiste duše i neiskvaren.

Sivka: stara i mudra, ima životno iskustvo, snažna i hrabra, jako dobra prijateljica Divljeg konja.

Pomaže i daje nadu ˝ Sve će biti dobro, sve će biti dobro.˝ Nema lijepo mišljenje o Neri, ne voli je: ˝Tko? Ta prepredena duša.˝

Stari Bijelac: najstartiji i najmudriji konj u krdu, otac je Divljeg konjauputio da ga uvijek sluša i pita ga za savijet.

Gospodar: dobar i pravedan, nekada pomalo grub.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.