Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Jablan – Petar Kočić

Jablan – Petar Kočić

Kratak sadržaj

Prva slika nam donosi Luju koji leži na livadi sve do sumraka i napasa svog bika Jablana. Idilična slika čoveka, seljaka koji leži u travi i napasa stoku. Jablan se nalazi na samo nekoliko koraka od Luje i time nam pisac želi pokazati koliko Lujo vodi računa o svom biku, ne ispušta ga iz vida. Lujo pazi Jablana kao oči u glavi, čak i užinu sa njim deli i ponosi se njime. Sve ostale govedare i bikove Lujo prezire jer niko nije bolji od njegovog Jablana. Lujo se pored Jablana oseća zaštićeno. Jablanova jačina uliva mu sigurnost i smeo bi se naći i na groblju ako je Jabo sa njim. Vidimo i da mu tepa, pazi ga kao dete.

Zatim se uvodi monolog i Lujo bodri Jablana da se dobro najede, a oči mu sevaju od uzbuđenja kada se seti šta ih to čeka za jedan dan. Time nam pisac najavljuje budući događaj koji je od velikog značaja za Luju i Jablana. Sem Jablana, Lujo nema nikog bližeg svog i naziva ga svojim rođenim. Lujo sve vreme razgovara sa Jablanom kao da je on čovek, preklinje ga da bude jak i da izdrži dan koji je pred njima. Kao i svaka životinja i Jablan vrti repom i kada dokači Luju po obrazu Lujo to shvata lično, pravi se da plače. A zatim odmah okreće situaciju i govori da se šali i da se Jablan ne ljuti na njega zbog te šale. Ljubi Jablana u znak pomirenja.

Zatim otkrivamo o kakvom budućem događaju je reč, zbog čega je Lujo tako uzbuđen. Sutra će se Jablan i Rudonja, carski bik, sastati na megdanu. Knez je konačno dopustio da se taj megdan održi. To je događaj o kojem Lujo i budan sanja. Kočić nam pored iznošenja događaja daje i izvanredne deskripcije, opise prirode i atmosfere koja vlada oko Luje i Jablana. Prenosi nam atmosferu sela u leto. Duboka je tišina, duva samo mlak vetar, selo spava mirno. Kao da imamo nekakvo zatišje pred buru, pred događaj koji će se sutra odigrati.

Sledeća slika je jutro, ponovo imamo idiličnu sliku sela, sunce i jutarnji sumrak. Lujo se budi i vidi Jablana koji se već bio dobro napasao. Lujo je bio zadovoljan kako mu je trbuh nabrekao. Nakon toga sledi dinamizacija teksta i pominju se vrane koje padaju u kukuruze da jedu, strašila na njivama, vika i dovikivanje na sve strane, najava da se sudbonosni događaj približio. Lujo korača zaokupljen svojim mislilma i ne čuje ništa oko sebe. Tepa Jablanu i govori mu da će nabosti carskog bika, iako je on carski Jablan je jači.

Ispred kneževe kuće okupilo se dosta sveta. Lujo kada ugleda Rudonju uplaši se. Rudonja mu je izgledo jači i veći od Jablana, došao mu nekako strašan. Jedan čiča ga sokoli, kaže da je Jablan stari megdandžija i da će pobediti, dok ga drugi obeshrabruje. Lujo ne želi pokazati strah iako ga poljar plaši.

Nakon toga sledi glavni događaj i borba bikova je prikazana kao parabola. Borba je zapravo borba seljaka sa vlastima. Lujo drhti i strepi, sve je u njemu napeto zbog borbe i njenog ishoda. Ali Jablan je stari lukavi megdandžija i iskusno je ubo Rudonju ispod vrata iz kog je šiknula krv. Lujo na to zadoliga, veseli se, dok Jablan stoji ponosno na megdanu. Od njegove rike planinski vrhovi odjekuju i simbolišu čovekovu pobedu. Naglašena je simbolika borbe i drama dečaka Luje. Lujo i Jablan su predstavnici hrabre omladine i čoveka seljaka koji se bori protiv vlasti koja ga ugnjetava.

Kočić je razumeo mračnu ljubav i vezanost čoveka za zemlju za koju se bori. Tiranin koji se nameri na ovu zemlju osetiće otpor od čoveka koji je ponikao u takvoj ugroženoj sredini. Kočićeve priče su vezane za jedan režim, ali režimi su prolazni. Ono što ostaje jeste bandidstvo u krvi čovekovoj koje je stalno. To je ono što je večno i što uzbuđuje u jednom književnom delu.

O djelu

U pripovijetci Jablan Petra Kočića naglašena je simbolika borbe, lepota prirode i snažna intimna drama malog junaka Luje. Mali Lujo i njegov bik Jablan su predstavnici hrabre i istrajne omladine u borbi protiv carske austrougarske vlasti oličene u kneževom biku Rudonji.

O piscu

Književnik i borac Petar Kočič rođen je 1877.godine u selu Stričićima na Zmijanju, u Bosanskoj krajini, tj.neposredno pred austro-ugarsku okupaciju BiH.Završio je 2 razreda OŠ u manastiru Gjomenici gdje mu je otac-bivši sveštenik, bio zakulurađen. OŠ dovršio je u Banja Luci, a 1891.godine upisao je gimnaziju u Sarajevu Zbog sukoba sa šklskim vlastima prelazi 1899.godine u Beograd gdje je okončao svoje gimnazijsko školovanje. U Beču je studirao slavistiku. Tu se aktivirao na književnom i političkom polju…

Njegova najpoznatija djela su zbirke pripovijedaka “Jauci za zmijanja”, “S planine i ispod planine”; pripovijetke: “Jablan”, “Kroz mećavu”, “Istiniti zulum Simeuna Đaka”; “Mračajski proto”, “Mrguda”, “Vukov gaj”… Umro je 1916.godine u duševnoj bolnici

Analiza djela

Vrsta djela : pripovijetka

Vrijeme radnje : 1902. god.

Mjesto radnje : na strnjištu ispod sela

Tema : Ova pripovjetka govori o dječaku Luji i njegovom prijatelju Jablanu koji je ponosno stao pred kneževskog lika Rudonju i tu stekao pobjedu.

Pouka : Uvijek trebamo podržati prijatelja u bilo kojoj situaciji i bodriti ga da ostvari ono što želi. Priča nam govori o tome kako treba vjerovati u svoje ciljeve i želje,da treba biti jak da bi pobijedio sva zla,sve prepreke koje nam se nameću u životu.

Likovi i karakterizacija likova

Likovi: Lujo, Jablan (narodski bik), Rudonja (carski bik)

Lujo – je dečak koji ima žućkastu kosu rasutu po čelu, pigice na licu i krupne oči. On je prkosan dečak i vlasnik bika po imenu Jablan. Zahvaljujući svojoj upornosti doveo je do toga da se održi borba između Jablana i Rudonje koji je bio carski bik. Na taj način, dečak je ispunio svoju najveću želju a to je da se obračuna sa carskim vlastima i da izađe kao pobednik iz te borbe. Njegovna ogromna ljubav i strepnja prema svom biku se ogleda u momentima trajanje borbe, jer je dečak jedva izdržao i drhtao tokom borbe. Lujina (Jablanova) pobeda ustvari predstavlja pobedu naroda.

Jablan – najjači bik ne samo u selu već i u okolini. Zajedno sa dečakom Lujom predstavlja široku narodnu masu tokom okupacije. Nadaleko se čulo za Jablanovu snagu i borbenost, a zahvaljujući njemu Lujo je postao poznat. Jablan je ponosit bik, jak i snažan sa velikim rogovima.Njegova hrabrost i snaga su izuzetno velike. Jablan je pobeduo carskog bika Rudonju i time dokazao da je jači od svih.

Rudonja – carski bik, predstavnik Austro-ugarske vlasti kojeg je Jablan savladao.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.