Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira

Kraljević i prosjak lektira – Mark Twain: Analiza i kratak sadržaj

Kratak sadržaj


U Londonu u jednoj četvrti u isto vrijeme rodiše se dva dječaka, siromašni Tom Canty i Edward Tudor,kraljević od Welsa. Tom živi u bijedi prisiljen prosjačiti. Dobri svećenik Andrew podučio ga je pisanju i čitanju te ponešto latinskom jeziku. Istodobno kraljević Edward živi raskošno i nesluteći da vani postoji drugačiji život i da je zapravo njegovotac Henrik VIII okrutni vladar proglašava bešćutne zakone prema sirotinji. Kad su jedne prilike kraljevi stražari grubo odbili Toma koji je htjeo vidjeti pravog kraljevića , Edward ga dobrostivo pozove k sebi.

Dječaci razgovaraju kao vršnjaci, shvate da svaki od njih želi biti onaj drugi, pa u igri zamjene odjeću. Otkrivaju da su jako slični. Vidjevši na Tomovoj ruci modricu , Edward požuri kazniti stražara , ali je zaboravio da je obučen u Tomovo siromašno odjelo. Stražar ga pljusnu i izbaci na ulicu misleći da je riječ o prosjaku. Tom se brzo snašao na dvoru a kako je čitao knjige o kraljevima brzo je naučio ponašati se prikladno. Teško bolesni kralj Henrik VIII iznenada umre, a novi kraljević treba da bude okrunjen. Tom se sve bolje snalazi u svojoj ulozi , čak će se usuditi da pomiluje osuđenike koji se vode na gubilište, otkrivši da su svi osuđeni bez dokaza. Za to vrijeme jadni Edward doživljava bezbroj problema i poniženja i biva izvrgnut ruglu svaki put kad pokušava dokazati da je kraljević. Tomov otac Canty pokupi Edwarda sa ulice misleći da je ovaj sve umislio i naravno misleći da je to njegov Tom, jedino je majka posumnjala. Canty je bio vrlo okrutan prema Edwardu.

Od te okrutnosti pokušao ga je zaštiti otac Andrew, ali ga Canty podmuklo ubije. 
Konačno Edward uspije pobjeći od Cantya i krene u dvor raskrinkati lažnog kraljevića. Putem ga u zaštitu uzima Miles Hendon vojnik i pustolov koji se upšravo vratio u Englesku. Hendon je plemenita dobričina  njemu je žao jadnog dječaka koji živi u svijetu mašte i utvara pa pristaje glumiti njegovog slugu. Međutim Canty otkriva gdje su se sklonili Handon i Edward, na prijevaru otmne kraljevića i odvede ga izvan Londona, u mnapušteni štagalj gdje se skupljaju svakakve skitnice. Tu je Edward izložen novim poniženjima i šprdnjama gdje su ga nazvali novi šuk šuk prvi kralj bena. Bježeći od svojih progonitelja nailazi na kolibu pistinajka koji je umislio da je arhanđeo. Za svoju nesreću krivi kralja Henrika Edwardova ocapa se želi osvetiti na Edwardu, jedini čovjek koji Edwardu povjerovao želio ga je ubiti. U trenutku kad pustinjakov nož već visi nad Edwardom na kolibu naluta Hendon, ali ludi pustinjak krivo ga naputi i pocvede u besciljno lutanje šumom. Svezanog Edwarda pronaći će Canty i jedan njegov drugi opet ga odvesti među skitnice. N kraju će ga opt promnaći Hendon na sajmištu gdje jhe trebao krasti.

Zbog sumnje da je počinio krađu Edward će biti uhićen i tek će ga Hendon spasiti vješala. Nakon te zgode zaputili su se na imanje Hendona gdje će biti uhićeni na lažno svjedočenje Hendonovog brata, nakon mučenja u tamnici ipakl su pušteni i vraćaju se u London. Tamo se priprema krunidba novog kralja. Iako zna da mu nije mjesto na prijestolju, Tom pomalo zaboravlja pravog kraljhevića, ali i svoju majku i sestre. Kada mu se za vrijeme ophoda usoličenja majka bacila pred noge on ju je zanijekao, ali ga je obuzela grižnja savjesti a kraljevske časti izgubile svaku vrijednost. Na sam dan krunidbe u westminsterskoj palači Edward uspije pristupiti Tomu i dječaci pokušaju objasniti ovu čudnu zabunu, no nitko im ne vjeruje. Tek kad Edward točno objasni gdje se nalazi dugo traženi državni pečat , svi im povjeruju.

Najviše se začudio Hendon kad je otkrio da je Edward zaista kraljević. Tom i Miles Hendon bili su u jkraljevoj milosti cijelo vrijeme njegove kratke vladavine. Kralj Edward VI poučen ovim neobičnim iskustvom vladao je milostivo i ostao upamćen kao dobar i blag vladar.

Vrsta djela:
Pustolovni roman.

Mjesto radnje:
London, siromašne četvrti i kraljevska palača.

Vrijeme radnje:
Druga četvrtina šesnaestog stoljeća.

Tema:
Doživljaji kraljevića i prosjaka u zamijenjenim ulogama.

Pouka:
Dobrota, plemenitost i pravednost pobjeđuju bogatstvo, raskoš, netrpeljivost i nepravdu.

Osnovna misao:
Izmjenom društvenih uloga čovjek ostaje onakav kakav ustvari jest.

Analiza likova


Tom Canty
Siromašan dječak prema kojem se svi loše ponašaju. Veoma je pametan i
plemenit, snalažljiv i inteligentan. Za vrijeme dok je bio kralj ukidao je
okrutne zakone koji su pogađali siromašne.

Edward Tudor
Dobar, pravedan i inteligentan, veoma sličan Tomu. Razlika je u tome što
je živio u kraljevskoj obitelji i što je naučen na raskošan život. Vuče ga želja da živi životom prosjaka, no tad nailazi na jad i bjedu i odlučuje
ukinuti zakone koje je njegov otac donio.

Jezik i stil


Roman je pisan književnim jezikom. Pisan je na osnovu povijesnih
događaja i ličnosti. Dočarava život ljudi u Engleskoj za vrijeme okrutne
vladavine Henrika VIII.

Bilješke o piscu:

Mark Twain (pravo ime Samuel Langhorne Clemens), vrlo plodan američki pripovjedač i romanopisac, rođen je 1835. , a umro 1910. godine. Iako se u životu bavio različitim zanimanjima npr. (tiskarski naučnik, grafičar, riječni pilot, kopač zlata, novinar), objava prve zbirke humorističnih crtica potpuno ga usmjerava prema književnoj djelatnosti kojom će se baviti do smrti. Cjelokupno Twainovo djelo potvrđuje da on nije pisao posebno za djecu, ali je temama o djetinjstvu i mladosti s dječjim likovima privukao pozornost ne samo odraslih nego i mlade čitalačke publike. Napisao je i autobiografski roman “Život u Missisippiju”.


loading...

Add comment

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.