Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Lektire: Ljepotica i zvjer – CHARLES PERRAULT. Analiza i kratak sadržaj

Lektire: Ljepotica i zvjer – CHARLES PERRAULT. Analiza i kratak sadržaj

Kratak sadržaj

Jedan bogati trgovac imao tri sina i tri kceri. Kceri su mu bile lijepe, ali najmlada je bila posebno krasna. Tako je bila lijepa da su je jos kao malu nazivali Lijepo Dijete. Starije su bile ohole i nisu se htjele druziti s kcerima drugih trgovaca, nego su trazile otmjeno drustvo i svaki dan isle na pies i u kazaliste. Prosili su ih mnogi mladici, no one su sve redom odbijale i govorile da ce se udati za vojvodu ili barem grofa. Rugale su se svojoj najmladoj sestri koja je najveci dio dana provodila u kuci citajuci dobre knjige. 


Trgovac je iznenada osiromasio i od svega bogatstva ostala mu je samo mala seoska kucica u koju se morao preseliti s cijelom obitelji. Ljepotica je radila najteze kucne poslove i uzdrzavala obitelj. Starije sestre smatrale su je glupom zbog toga sto se osjecala sretnom i zadovoljnom i u ovako teskim prilikama. Nakon godinu dana zivota u seoskoj samoci trgovac je dobio pismo u kojem mu javljaju da je brod s njegovom robom sretno uplovio u luku. Vijest je sve razveselila i trgovac je krenuo na put.

Obecao je kcerima kupiti sve sto zazele. Starije kceri su ga zamolile da im donese haljine, ukrasna krzna, sesire i mnogo drugih stvari, a Ljepotica je znala da je sve to skupo i nije zeljela nista, no da ne bi rastuzila oca, rekla mu je da joj donese jednu ruzu jer ih u selu nije bilo. Trgovac je otputovao, no kad je stigao, imao je toliko problema zbog robe da je postao siromasniji nego sto je bio.

Vracajuci se kuci zalutao je u sumi. Pala je noc, jako je snijezilo, a snazan vjetar dvaput ga je srusio s konja. Onda je iznenada ugledao neko svjetlo i posao prema njemu. Priblizivsi se, ugledao je palacu, ali u dvoristu nije nasao nikoga. Usao je u veliku dvoranu, ugrijao se i najeo, potom otisao na pocinak a da nikoga nije susreo. Iduceg jutra nevrijeme se stisalo, a odmoreni trgovac doruckovao i glasno zahvalio nevidljivom gostoljubivom domacinu. Izisao je po konja u staju i prolazeci pokraj zasadenih ruza sjetio se sto je njegova Ljepotica zazeljela. Tek sto je ubrao jedan strucak, zacula se strasna buka i u vrt je usla grozna zvijer. Bila je toliko ruzna i strasna da se trgovac gotovo onesvijestio.

Zvijer ga je stala strasnim glasom prekoravati kako je nezahvalan – poslije tolikog gostoprimstva jos krade cvijece. Zbog toga ce morati umrijeti. Jadni trgovac ga je preklinjao, spominjao je i svoje kceri i Zvijer mu konacno dopusti da ode kuci oprostiti se s djecom. Rekla je jos da moze poslati jednu od njegovih kceri da umre umjesto njega. Na odlasku mu Zvijer pokloni kovceg pun zlata. Kad se vratio kuci, ispricao je djeci sve sto mu se dogodilo. Starije sestre stadose okrivljavati Ljepoticu za ocevu nesrecu. Nakon dugo prepirki Ljepotica je odlucila otici u dvorac umjesto oca, mada se on tomu opirao. Ustrajna u svojoj odluci otisla je k Zvijeri.

Iako je u pocetku bila uzasnuta njezinom pojavom, pomalo je stekla hrabrost. Zvijer se pokazala neobicno ljubaznom, njeznom i pazljivom, tako da ona gotovo nije ni primjecivala njenu ruznocu, a zivot u dvorcu bio joj je ugodan i lagodan. Nakon nekog vremena Zvijer zaprosi djevojku. Medutim, iako je osjecala veliku sucut prema jadnoj Zvijeri, Ljepotica nije mogla na to pristati. Jednom joj je Zvijer dopustila da posjeti bolesna oca. Trgovac je bio silno iznenaden i presretan. Sestre su se udale, no obje su bile nesretne jer ih muzevi nisu voljeli.

Gotovo su pukle od zavisti i jada kad su vidjele Ljepoticu odjevenu kao princezu. Od ljubomore su je pokusale zadrzati pa da tako prekrsi obecanje zadano Zvijeri da ce se vratiti u odredenom roku. Zeljele su da je Zvijer prozdere. I Ljepotica ostane duze nego je trebalo. Jedne noci sanjala je da Zvijer umire od tuge zato sto se nije na vrijeme vratila. Od silne brige i kajanja sto je prekrsila obecanje, pozurila je vratiti se u dvorac. Cijeli je dan cekala, no Zvijer se nije pojavila. Konacno je nade u vrtu, ispruzenu i bez svijesti. Od zalosti i ocaja bacila se na Zvijer zaboravljajuci njenu ruznocu. Kad ju je uspjela povratiti u zivot, od radosti je pristala na udaju. C im je to izrekla, cijeli se dvorac obasjao bljestavim sjajem.

Zacudena Ljepotica najprije se okrenula prema dvorcu, a onda opet prema Zvijeri, a ono, umjesto groznog cudovista na travi je lezao princ – ljepsi od icega na svijetu. Princ joj je zahvaljivao od sveg srca sto je prekinula njegovu ukletost. Zla vila bila ga je zacarala da ostane u liku strasne zvijeri sve dok neka lijepa djevojka ne pristane da se uda za njega. Presretna Ljepotica uzela je za ruku lijepog princa i usla s njim u dvorac a tamo zatekla svoga oca i cijelu obitelj i s njima lijepu gospodu, koja je zapravo bila vila sto je njenu obitelj prenijela u dvorac.

Vila joj rece da je nagradena zato sto je vise cijenila vrlinu nego ljepotu i da ce postati kraljica. A njezine sestre koje su bile zle i umisljene pretvorila je u kipove, ali ce ti kipovi sacuvati razum pa ce tako stajati pred dvorom i pratiti srecu svoje sestre. Nece se moci vratiti u prijasnje stanje dok ne priznaju svoje greske. I vila zamahnu carobnim stapicem i prenese sve iz tog dvora u princevo kraljevstvo. Princ se uskoro ozenio Ljepoticom, na radost podanika svoga kraljevstva.

Opis likova:


Ljepotica: Najmlađa kćerka bogatog plemića-trovca, vrlo lijepa i pametna, marljiva i neobično dobra srca. Uvidjela je da se pod strašnim izgledom zvijeri krije dobro i plemenito srce.
Zvijer: nesretan mladi princ kojeg je zla vila začarala i pretvorila u strašnu nakazu, kad je došla ljepotica u njeg dvorac učinio je sve da pokaže svoju pravu narav: plemenitost, dobrotu, nježnost, uslužnost, darežljivost.

Bilješka o piscu

Charles Perrault rođen je 12. siječnja 1628. u Parizu u porodici bogatih buržuja, kao njihovo sedmo dijete. Umro je 16. svibnja 1703. Poput oca studirao je pravo i radio je u državnoj službi. Ovaj francuski autor se smatra utemeljiteljem žanra bajke.

Mnoge njegove priče bazirane na starim narodnim bajkama, koje su se generacijama usmeno prepričavale, a neke od njih kasnije su prepričali i braća Grimm. Među najpoznatije priče ubrajaju se Crvenkapica, Pepeljuga, Mačak u čizmama, i Modrobradi.

Bio je vrlo uticajan u literarnom svijetu 17. stoljeća i stajao kao borac za mlado u žestokoj prepirci između starijih autora, koji su zastupali oponašanje starijih uzora, i mladih, koji su se zalagali za nov i svjež način pisanja. Uključio se i u osnivanje Akademije znanosti i Likovne Akademije, a kada je utemeljena Akademija lijepe književnosti upravo on odabran je kao njen doživotni sekretar.

Objavio je i Priče moje majke guske, u kojima se nalaze sirove priče koje su se pričale među nižim slojevima, a on ih je dotjerao za nešto osjetljivije dame i gospodu u salonima i izdao pod imenom svoga sina. Njegove priče usađene su danas u sva naša djetinjstva i prilagođene za televiziju i film.

Kako je historijski kontekst u kojem su pisane davno iza nas, ponekad nam promaknu njegove ironične primjedbe na račun savremenika. Kako je i sam volio reći on je “namigivao roditeljima preko glava njihove djece”.

loading...

Add comment

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.