Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Pinokio lektira – Carlo Collodi: Analiza i kratak sadržaj

Pinokio lektira – Carlo Collodi: Analiza i kratak sadržaj

Kratak sadržaj

Stolar, meštar Antonio, zvani Trešnjić, našao je komad drveta od kojeg je htio napraviti stolić. Ali, kada je htio zamahnuti sjekirom i presjeći drvo, začuo je slabašni glasić koji ga je molio da ga ne udari jako. Majstor je bio zbunjen, ali nije mogao odrediti odakle dolazi taj glas pa je zaključio da ga je umislio i vratio se poslu.

Kad je presjekao drvo, začuo se isti glasić koji je vikao da ga je ozlijedio. Opet je zaključio da je to umislio, ali kad se glas začuo i treći put više se nije mogao pretvarati.U tom trenutku, meštra posjeti starac Đepeto, kojeg su djeca u susjedstvu zvali Palentica zbog njegove žute vlasulje, a to ga je jako ljutilo. Obavijestio je meštra Antonia da je odlučio napraviti čudesnog drvenog lutka koji bi znao plesati, mačevati se i prevrtati u zraku te je došao zamoliti meštra za komad drveta da bi to mogao učiniti.

Odmah se začuje glas koji je rekao “Odlično, Palentica”, pa se Đepeto naljutio misleći da mu se to meštar ruga. Njih dvojica se potuku, ali odmah se i pomire te odluče zauvijek ostati prijatelji. Meštar mu je namijenio upravo taj neobični komad drveta koji je našao, ali drvo krene udarati Đepeta po cjevanicama i on se opet naljuti na meštra misleći da je on kriv za to. Ubrzo su se opet pomirili.Đepeto se vratio u svoju skromnu kućicu i krenuo izrađivati lutka. Odlučio ga je nazvati Pinokio. Kad je lutku napravio oči iznenadio se kad je vidio da te oči gledaju u njega i pomiču se. Kad je izradio nos, nastavio je sve više rasti, a kad je završio usta, ona su mu se smijala i rugala.

Čimje dobio noge, lutak se dao u bijeg ulicom, sve dok ga oružnik nije uhvatio. Međutim, pustio je Pinokija na slobodu, a Đepeta uhitio jer su ljudi na ulici mislili da je nasilnik i da će tući Pinokija.Za to vrijeme Pinokio se vratio kući i tamo sreo Zrikavca koji ga obavijesti da on tu živi već više od stotinu godina te savjetuje Pinokija da bi trebao slušati roditelja. Međutim, Pinokio želi pobjeći jer ne želi ići u školu, nego želi jesti, spavati i zabavljati se cijelo vrijeme. Do večeri je Pinokio bio jako gladan, ali nije imao ništa za jesti pa je pomislio kako bi bilo bolje da je slušao oca i da nije bježao od kuće. U tom trenutku pronađe jaje i kad ga je htio ispeći na tavici, iz jajeta ispadne pile koje mu se zahvali što ga je oslobodio i ode kroz prozor. Pinokio, koji je sad ostao bez večere, odluči otići u obližnje selo gdje se nadao da će ga netko nahraniti, međutim tamo nije dobro prošao. Vratio se kući i zaspao kraj vatre, a kad se probudio, vidio je da su mu noge izgorjele.

Zbog toga nije mogao otvoriti Đepetu koji je kucao na vrata pa je on morao ući kroz prozor. Kad mu je Pinokio rekao koliko je gladan, Đepeto mu je dao tri kruške koje je namijenio sebi za doručak. Pinokio je zanovijetao da ne jede koru te da bi je Đepeto trebao oguliti, ali kad je shvatio da je još gladan, pojeo je i to.Pinokio je želio nove noge i kako bi ih dobio, obećao je da će se popraviti i biti najbolji dječak na svijetu, a iz zahvalnosti kad ih je dobio, odlučio je odmah poći školu. Međutim, za to mu je trebala Početnica.

Đepeto nije ima novca da je kupi pa je prodao vlastiti ogrtač kako bi je nabavio. Kao odjeću Pinokio je imao kaputić od papira, šešir od kruha i cipele od kore drveta.Zaputivši se u školu, Pinokio je razmišljao kako će se odužiti ocu za njegovu dobrotu, ali onda je začuo zvukove frule i došao do kazališta lutaka. Prodao je svoju Početnicu za ulaznicu. Predstava je započela i na pozornici su bile lutke Harlekin i Pulčinela. Nasmijavali su gledatelje vrijeđajući jedno drugo. Odjednom prepoznaju svoga brata Pinokija i pozovu ga da im se pridruži na pozornici. Gledatelji su bili ljuti jer se predstava nije odvijala kako je trebala i pojavi se glavni lutkar Manđafoko koji se želio osvetiti Pinokiju jer mu je uništio predstavu.

Trebaju ti ostale analize lektira – klikni na dugme ispot.

Sve lektire na jednom mjestu.

Odlučio je baciti ga u vatru. Pinokio je vikao da ne želi umrijeti i Manđafoko se sažalio nad njim jer, iako je izgledao opasno zbog velike crne brade, u duši je bio dobar čovjek. Umjesto Pinokija, u vatru odluči baciti Harlekina jer je trebao vatru kako bi dobro ispekao ovna. Pinokio je molio za milost, a kad to nije upalilo, odlučio je da njega treba baciti u vatru i zbog toga su se svi prisutni raznježili pa Manđafoko poštedi i Harlekina.Pinokio je Manđafoku pričao o svojem ocu koji je jako siromašan, pa mu je ovaj dao pet zlatnika da mu ih odnese. Pinokio je s tim novcem želio ocu kupiti novi ogrtač, a sebi novu Početnicu kako bi mogao učiti u školi. Na putu kući, sretne slijepog Mačka i hromu Lisicu.

Oni ga nagovore da pođe s njima u Zemlju budala kako bi od tih pet zlatnika napravio pravo bogatstvo. Rekli su mu da se tamo nalazi Polje čudesa gdje se zakopaju zlatnici, a sutradan ih izraste puno više na stablima. Pinokio odmah zaboravi na oca i novu početnicu te krene s njima.Svratili su u gostionicu “Kod crvenog raka” kako bi malo odspavali, ali kad se Pinokio probudio, otkrio je da su njegovi suputnici već otišli. Morao je dati jedan zlatnik da bi platio njihovu večeru. Na putu mu se ukaže duša Zrikavca i savjetuje ga da se vrati kući s preostala četiri zlatnika, da ne vjeruje onima koji mu obećavaju brzo bogatstvo, ali Pinokio je želio nastaviti svoj put. Naiđe na dvojicu razbojnika koji su mu htjeli uzeti zlatnike koje je sakrio pod jezikom, ali Pinokio jednom odgrize šaku i iznenadi se kad na pod ispljune mačju šapu. Bježeći pred razbojnicima koji su ga proganjali, stigne pred vrata jedne bijele kućice i pokuca. Pojavi se Djevojčica koja ga obavijesti da u kući nema nikoga i da su svi, uključujući i nju, mrtvi. Razbojnici su ga sustigli i objesili na Veliki hrast. Čekali su njegov posljednji trzaj, ali lutak je i nakon tri sata imao širom otvorene oči.

Odluče ga ostaviti tako do sutra.U međuvremenu se podigao žestoki vjetar i Pinokio je sve više i više gubio dah, sve dok nije zaklopio oči i ukočen ostao visjeti. Došla je Djevojčica, tri puta pljesnula dlanom o dlan i pojavio se veliki Sokol. Djevojčica, koja je zapravo bila dobra Vila, naredi mu da oslobodi Pinokija. On je obavijesti da mu se čini kako je Pinokio još živ. Ona tada puta dva puta pljesne rukama i pojavi se pas Kudrov koji je hodao na dvije noge, poput čovjeka. Naredi mu da joj dovede Pinokija. Zatim pozove tri liječnika, Gavrana, Sovu i Zrikavca kako bi saznala je li lutak živ ili mrtav. Sova i Gavran se nisu slagali oko toga je li on živ ili ne, a Zrikavac je rekao da ga poznaje i da je to neposlušni dječak koji će svojim ponašanjem slomiti očevo srce. Pinokio se u tom trenutku probudio, čuo Zrikavčeve riječi i zaplakao.

Odbio je popiti lijek koji mu je Vila nudila jer je bio gorak i on obeća da će ga popiti ako mu prije da kockicu šećera. Ne održi obećanje pa po njega stignu kunići- grobari, govoreći mu da mu je ostalo još malo života. Pinokio se uplaši i popije lijek koji mu odmah pomogne. Ispričao je Vili kako je naišao na razbojnike, ali kad ga je ona pitala gdje su mu sad zlatnici, on slaže da ih je izgubio. Nos mu je odmah narastao toliko da nije mogao proći kroz vrata. Vila ga je pustila neko vrijeme da se muči, a onda je pozvala žune koje su iskljucale nos na prirodnu veličinu.Vila mu reče da su obavijestili njegovog oca i da dolazi po njega, a Pinokio mu poželi krenuti u susret. U šumi opet sretne Lisicu i Mačka i ispriča im što mu se dogodilo, a onda primijeti da Mačku nedostaje šapa. Lisica mu ispriča neku lažnu priču i Pinokio joj povjeruje. Opet su ga nagovarali da ode u Polje čudesa posijati novce i da mu je ovo zadnja prilika za to. On pođe s njima u grad Hvataj blesane, zakopa svoje zlatnike i zalije ih vodom, a Lisica i Mačak mu kažu da se vrati za dvadesetak minuta pa će naći stabalce prepuno zlatnika. Ali kad se vratio, zlatnika nije bilo.

Papagaj mu odgovori da nema soli u glavi i da su ga Mačak i Lisica prevarili i ukrali mu zlatnike. On odluči prijaviti vlastima da su ga pokrali, ali zatvore ga na četiri mjeseca.Kad je pušten na slobodu, odmah se zaputi prema Vilinoj kući. Putem ogladni i skrene u polje kako bi ubrao nekoliko zrna grožđa, ali upadne u zamku. Nađe ga vlasnik polja i za kaznu ga natjera da mu bude pas čuvar. Preko noći se pojave kune i predlože Pinokiju da ih ne oda u zamjenu za kokoš te mu kažu da su isti dogovor imale i s prijašnjim psom. Ali Pinokio ih izda lajanjem i vlasnik ih uhvati, a za nagradu oslobodi Pinokija.Kada se vratio Vili, otkrio je da je ona umrla od tuge jer ju je Pinokio napustio. Pojavio se Golub koji mu je rekao da ga otac traži već mjesecima i da će se sad zaputiti u zemlje Novog svijeta te da ako želi, ponijet će ga do oca jer je put dug. Sutradan su stigli na morsku obalu i Pinokio sazna kako ga je otac krenuo tražiti u maloj barci, ali se more uzburkalo i sada se nalazi u opasnosti.

Klikni na broj dva da čitaš dalje.

loading...

Add comment

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.