Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Pustolovine Toma Sawyera – Mark Twain

Pustolovine Toma Sawyera – Mark Twain

Radnja romana zbiva se sredinom 19. stoljeća u uspavanom američkom mjestašcu St. Petersburgu na obali rijeke Mississippi.

Glavni je junak nestašni dječak Tom Sawyer koji živi skupa sa svojom dobrodušnom tetkom Polly i mlađim polubratom Sidom. Daje Tom sklon vragolijama i nepodopštinama, saznajemo već na prvoj stranici romana – tetka Polly otkriva da se Tom sakrio u smočnici i da se ondje sladi pekmezom, iako mu je to zabranila.

Zahvaljujući lukavstvu, Tom izmigolji tetki i pobjegne iz kuće. No umjesto u školu, uputi se na kupanje. Zato ga idućeg dana, u subotu, očekuje kazna: mora okrečiti ogradu. Tom se hitro dosjeti kako da izbjegne kaznu: uvjeri dječake kako je krečenje prava zabava pa oni umjesto njega obavljaju naporan posao i za to mu još i plaćaju.

Kada je ugledala cijeli plot okrečen, tetka Polly nije mogla vjerovati svojim očima. No nije joj preostalo drugo nego da ga nagradi jabukom i pusti da se ode igrati. Nakon omiljenih ratnih igara s prijateljem Joe Harperom, Tom ugleda lijepu djevojčicu Becky Thatcher, koja je tek stigla u gradić i odmah se zaljubi u nju.

U odijelu i cipelama,koje je najviše mrzio, Tom je u nedjelju morao u crkvu na vjeronauk i misu. Prije ulaska uspio je zamijeniti svoju subotnju zaradu za ceduljice kojima je »zaslužio« Bibliju. Kako su se ceduljice dobivale kao dokaz poznavanja Svetog pisma, ne čudi što je, slavodobitno primajući svoj zasluženi primjerak Biblije, Tom izjavio da su David i Golijat apostoli! Kada mu nije uspjelo odglumiti bolesnika, Tom se u ponedjeljak uputio prema školi. Na putu susretne Huckleberrv Finna.

Huck je sin gradskog pijanice, ne ide u školu i živi skitničkim životom. Dogovore se da navečer odu na groblje. Zbog kašnjenja na nastavu Tom je kažnjen – mora sjediti u klupi s djevojčicom. Na njegovu sreću taje djevojčica – Becky. Tom ne gubi vrijeme, izjavljuje joj ljubav i uvjerava kako bi bilo dobro da se zaruče. Kada ona pristane na zaruke i poljubi ga, omakne mu se priznanje da je on već bio zaručen s drugom djevojčicom. Uvrijeđena se Becky rasplače i odbije Toma. Kasno navečer Tom i Huck stižu na groblje. Njihova dječačka pustolovina pretvori se u nešto ozbiljnije – postaju svjedoci zločina!

Na groblje dolaze i pijani Muff Potter, opaki kriminalac Crveni Joe i mladi doktor Robinson. Među njima dolazi do prepirke i tuče pa u jednom trenutku Crveni Joe nožem ubode doktora Robinsona. Prestravljeni dječaci pobjegnu zaklevši se da nikome nikada neće reći što su vidjeli. Vijest o ubojstvu doktora Robinsona brzo je prostrujala mjestašcem. Krene potraga za ubojicom. Kako je nesretni doktor uboden Potterovim nožem, ovaj postaje glavnim osumnjičenikom.

U zatvor će ga smjestiti njegov prijatelj Crveni Joe lažno svjedočeći. Znajući istinu, Toma muče noćne more. Nakon još jedne svađe s tetkom Polly, a već dovoljno utučen razvrgnutim zarukama s Becky, turobni očajnik Tom spreman je na sve. Odluči pobjeći od kuće i otići u bijeli svijet da se više nikad ne vrati. Susreće svog prijatelja Joea Harpera koji je i sam, nakon svađe s majkom, donio sličnu odluku. Odluče zajedno krenuti u novi život – gusarski! Priključi im se i Huck Finn pa sva trojica krenu gusarskim stazama. Ukradu malu splav i doplove do Jacksonova otoka nizvodno od St. Petersburga.

Činilo im se da je život na neistraženu i pustu otoku prava divota i da se više nikada neće vratiti u civilizaciju. – Ovo je život za mene – reče Tom. – Ne moraš ujutro ustajati i ne moraš ići u školu, i prati se, i raditi sve one proklete gluparije. Sutradan su primijetili ljude kako pretražuju rijeku pa shvatiše da njihovi sumještani vjeruju kako su se utopili u rijeci.

Počinje se javljati i čežnja za domom, ali Tom uvjerava prijatelje da trebaju ostati na otoku. No on sam te se noći iskrada i odlazi u St. Petersburg. Tom je namjeravao tetki Polly ostaviti poruku i obavijestiti je daje živ i da mu je dobro. No, kada ušuljavši se u kuću zatekne tetku Polly, Joeovu majku, Sida i sestričnu Mary kako tuguju i pričaju o skorašnjem pogrebu, on mijenja svoju odluku.

Vrativši se na otok, iznese Hucku i Joeu novi tajni plan. Dječaci vrijeme provode u igrama i kupanju. Huck dječake uči pušiti. Zbog pušenja su jako ponosni na sebe, ali ih ubrzo obuzme mučnina. Te noći otok je zahvatila oluja pa sve vrijeme provode u potrazi za zaklonom. Na dan pogreba potajno se vraćaju i skrivaju u crkvu. Usred pogrebne svečanosti, dok ih svi oplakuju, oni se iznenada pojavljuju i izazivaju opće veselje.

U školi su Tom i Joe junaci dana. Svi žele biti u njihovu društvu i čuti što im se sve događalo. Kada su pred ostalim učenicima zapalili i lule, njihova je slava dosegla vrhunac. Međutim, neprijateljstvo između Toma i Backy traje i dalje, sve dok jednom zgodom Tom plemenito ne preuzme na sebe krivnju zbog potrgane stranice u učiteljevoj knjizi, iako je to, nenamjerno, učinila Becky. Školska godina završava javnim ispitom na kojem se Tom baš i nije proslavio. Nije ni čudno, učenje mu je oduvijek bilo mrsko. Becky odlazi iz grada pa se Tom dosađuje. Da stvar bude gora, razboli se i završi u krevetu. Uto počne suđenje Muffu Potteru.

Svjestan da će Potter nevin zaglaviti na vješalima, Tom skupi hrabrost i pojavi se u sudnici, gdje pred iznenađenim mnoštvom otkriva istinu. Muff Potter je oslobođen krivnje, no pravi ubojica, Crveni Joe, uspijeva pobjeći. Tom i Huck ne miruju – kreću u potragu za skrivenim blagom. U napuštenoj kući, kamo su ga pošli tražiti, ponovno nabasaju na Crvenog Joea i njegova novog kompanjona. Igrom slučaja, Crveni Joe u kući pronalazi sanduk pun zlatnika. Unatoč strahu, dječaci ga odluče pratiti kako bi se dokopali bogatog plijena. Becky se vratila u gradić.

Djeca se spremaju posjetiti McDougalovu pećinu. I dok se svi zabavljaju i veselo igraju, Tom i Backy se izgube u mračnim hodnicima špilje. Tek idućeg dana mještani otkrivaju da se Tom i Becky nisu vratili pa organiziraju veliki potragu za njima.

U međuvremenu, slijedeći Crvenog Joea, Huck uspije čuti kako se ovaj sprema napasti dobru udovicu Douglas pa Huck otrči do obližnjeg posjeda i obavijesti vlasnika što smjera zlikovac. Zahvaljujući Hucku, udovica bude spašena, no Crveni Joe i ovaj put uspijeva pobjeći, dok se njegov pratilac utopi u rijeci. U špilji Becky i Tom proživljavaju teške trenutke. Gladni su i žedni, na izmaku snaga. I nikako da pronađu izlaz. Becky je već potpuno klonula, i Tom još jednom kreće u potragu za spasonosnim izlazom. Na putu se gotovo sudari sa – Crvenim Joeom! Srećom, iznenađeni zlikovac pobjegne a Tom uspije pronaći mali otvor koji znači spas.

Već drugi put su mještani oplakali Toma (ovaj put i Becky), no on se, na oduševljenje svih, još jednom vraća živ i zdrav. Sreći tetke Polly i Beckyine majke nema kraja. Sudac Thatcher dao je zatvoriti ulaz u pećinu kako se opet ne bi koje dijete izgubilo. To se pokazalo fatalnim za Crvenog Joea – nije mogao izaći iz špilje i ondje je umro od gladi. U tajnosti Tom i Huck još jednom ulaze u spilju i ondje pronalaze sanduk sa zlatnicima koji je sakrio Crveni Joe. Sada su bogati! No to bogatstvo im nije previše važno, baš kao ni Hucku novi život kod udovice Douglas. Pravi život su pustolovine i oni već maštaju o razbojničkoj bandi koju će oformiti.

O djelu

“Pustolovine Toma Sawyera” roman je koji možemo smatrati i autobiografijom jer se temelji na doživljajima samog Twaina. Autor ga je pisao čak u tri navrata. Prvi dio je napisao u zimu 1872. godine, drugi dio u proljeće 1875. godine i završni dio u ljeto te iste godine.

Zbog jednostavnog stila pisanja, uz mnoštvo pripovijedanja i humora, roman je interesantan kako djeci, tako i odraslima. Autor je njime htio i odrasle čitatelje podsjetiti na djetinjstvo.
Pripovijedanje u romanu teče linearno, bez paralelnih radnji. Roman se ističe zbog mnoštva događaja pa ga možemo nazvati i pustolovnim romanom iako se radnje vrti samo oko jednog, glavnog lika – Toma Sawyera.

Svi događaji koji su se u romanu dogodili vrte se oko jednog lika i ne bi bili mogući bez Toma Sawyera. On se ističe zbog svoje inteligentne, neobuzdane i humoristične naravi. Tom je osoba koja se može snaći u svakoj životnoj situaciji i ništa za njega nije nemoguće. Ako mu se i dogode nedaće u životu, on na njih gleda kao na izazov i odmah se uhvati u koštac s njima i pokušava ih riješiti. Pokreće ga veliki optimizam usprkos svim razočaranjima koja su mu se dogodila.

Likovi nigdje u knjizi nisu opisani detaljno i autor se nigdje ne bavi isključivo njihovim opisima. Prvenstveno je orijentiran na događaje koji se nižu od samog početka kada se čitatelj već u uvodu romana našao u samoj radnji. kroz sve te događaje, autor je na neki način opisao i likove, tj. pomogao nam da shvatimo njihov karakter. Tako tijekom čitanja ni sami nismo svjesni koliko zapravo saznajemo o likovima. Jer svaki događaj, svaka pustolovina, donosi nam neku novu osobinu, vrlinu ili manu lika.

O piscu

Mark Twain ili Samuel Langhorne Clemens (pravo ime) poznati je američki književnik i humorist koji je svojim djelima zadužio sve generaije koje su došle nakon njega. Rodio se 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida kao šesto od sedmero djece. Svoj je radni vijek započeo kao tiskar, a neko je vrijeme radio i kao kormilar na jednom od parobroda na rijeci Mississippi.

Nakon što je neko vrijeme sudjelovao kao dragovoljac u građanskom ratu, odlučio se za posao izvjestitelja gdje je počeo objavljivati djela pod imenom Mark Twain. Smatra se kako je velik broj najboljih djela napisao tijekom osamdesetih godina 19. stoljeća. Od njegovih djela treba izdvojiti:”Kraljević i prosjak”, “Život na Mississippiju”, “Tajanstveni stranac” i mnoga druga djela.
Umro je 21. travnja 1910. godine u Stormfieldu.

Analiza djela

Mjesto radnje: obala rijeke Misisipi.

Vrijeme radnje: sredinom 19. stoljeća

Vrsta djela: roman

Tema: djetinjstvo Toma Sawyera

Ideja: čovjeku je potrebno društvo, veselje, radost ali ne i da to činimo kako bi druge povrijedili.

Nepodopštine su nekada i korisne, ako dolaze iz dobrih namjera

Likovi i karakterizacija likova

Tom Sawyer glavni je lik (protagonist) romana. Nestašan dječak bujne mašte, uvijek spreman na pustolovine, zbog čega često zapada u nevolje .
Unatoč brojnih nepodopština koje čini, Tom je dobar i plemenit dječak čiji postupci i odluke znaju biti zreli i odgovorni.

Tom je vrlo interesantan lik. On je simbol sve djece svijeta. On predstavlja sve ono za čim dječaci žude dok su u školi, na ulici ili čak u špilji. Tomu nikad ne može biti dosadno a i kad mu je dosadno on dosadu pokušava uništiti. To se najbolje vidi na primjeru kada je od farbanja ograde napravio čak i veoma vrijednu nagradu za njega.

Tom Sawyer (pravo ime Thomas Sawyer) nije imao majku, pa se o njemu brinula majčina sestra, koju je on zvao teta Polly. On je vrlo neposlušan prema njoj i ponekad joj laže, ali je i pustolovna duha te dobar, pametan i plemenit. Korištenje njegova pravog imena često mu je značilo nesreću (osobito u školi, gdje je često dobivao batine od učitelja).

Tetka Polly jednostavna i dobrodušna žena u kojoj se bore ljubav prema nećaku i potreba da ga (ne samoriječima!) nauči pristojnom ponašanju i disciplini.

Hukleberry Finn sin mjesnog pijanca, neobrazovan i niska podrijetla, odjeven u prnje, Huck je omraženod pripadnika uglednog društva. Roditelji djeci zabranjuju da se s njim viđaju, no djeca ga obožavaju zbogslobodnog načina života. Uvijek je spreman za akciju i pustolovinu i Tomova je desna ruka.

Becky Thacher lijepa je djevojčica u koju se Tom zaljubljuje na prvi pogled. Osjećaji su uzajamni, no kaoi svaka »velika« ljubav, ni ova ne može bez ljubomore, suza i patnje.

Joe Harper Tomov je prijatelj i drug u beskrajnim »ratnim« igrama. Pridružit će se Tomu u bijegu od kuće,revoltiran što ga je majka kaznila za nešto što nije počinio. No vrlo brzo u njemu će se javiti nostalgija za povratkom u topli obiteljski dom.

Sid je Tomov mlađi polubrat. Pristojan i uglađena ponašanja, uživa kad može Toma dovesti u nepriliku. Nesimpatičan lik, koji, srećom, često dopadne Tomovih šaka.

Mary Tomova sestrična, dobro odgojena i uvijek spremna pomoći.

Crveni Joe zloglasni kriminalac, krivokletnik i ubojica. Ovaj opasni čovjek gonjen mržnjom i osvetom,stalna je opasnost za Toma i Hucka.

Muf Potter naivac i bezopasna pijanica; lažno svjedočeći, njegov bi ga »prijatelj« Crveni Joe odveo navješala da se nije umiješao Tom.

Doktor Robinson mladi liječnik, ugledan i cijenjen; no doktor ima i tamnu stranu: unajmljuje CrvenogJoea i Muffa Pottera da mu na groblju iskopaju mrtvo tijelo za njegove medicinske eksperimente -bila je tofatalna odluka.

Udovica Douglas dobra srca i uvijek ljubazna prema djeci. Na kraju romana posvaja Hucka Finna.

Gospodin Jonnes Velšanin, susjed udovice Douglas; pošto mu Huck dojavi da se Crveni Joe sprema napastiudovicu, Jones bez razmišljanja odlazi pomoći susjedi.

Sudac Thatcher Becin otac, jedan je od najuglednijih i najcjenjenijih stanovnika St. Petersburga.

Amy Lauvrence Tomova »zaručnica«, zaboravljena onog časa kad se na sceni pojavi plavokosa Becky.

Gospodin Dobbins učitelj; želio je postati liječnik, ali nije u tome uspio, pa završio kao običan seoski učo.Svoje komplekse liječi alkoholom i maltretiranjem učenika

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.