Lektire.ba - Pomoć pri pisanju lektira
Zeleno Busenje lektira – Edhem Mulabdić: Analiza i kratak sadržaj

Zeleno Busenje lektira – Edhem Mulabdić: Analiza i kratak sadržaj

Kratak sadržaj

Čuveni Omer-efendija imao je tri sina. Njegov najstariji sin, Mehmed, postao je pisar , Ahmet završio ruždiju i bio je vrlo marljiv i skroman čovjek, a najmlađi Alija uveliko prati njihove stope. Od njih trojice, najviše brige majci je zadao Mehmed, koji je dane nakon očeve smrti proveo obilazeći okolna sela, trošeći pare dok se nije smirio i oženio i sada ima dijete. S druge strane, Ahmetu nije bilo do toga, ali njegova majka se plašila da će i on krenuti bratovim stopama ako se uskoro ne oženi. Ali Ahmet je imao samo jednu brigu, a to je bila Muharem-agina Aiša.

Uskoro se Ahmet počinje sastajati sa njom, pod prozorom njene kuće, gdje bi ga ona čekala kako bi njegovo izjavljivanje ljubavi prihvatila raširenih ruku.
Pored svega, on je živio u uglednoj kući, njegova kuća je bila na dobrom glasu, pa se zbog toga njegova majka, Omer – efendinica, jako začudila kada je Muharem-aga odbio dati svoju kćer za Ahmeta. Sve je brzo preokrenuto, za kratko vrijeme svi saznaju da je Bosna data Austriji sultanovom voljom. Neki su tvrdili da je uzalud dizati bunu protiv carske vojske jer su mnogo jači, dok drugi (kao što je Ahmet) nisu mogli vjerovati kako drugi misle svoju zemlju tek tako predati bez borbe, bez straha da se nešto sutra može dogoditi. Tokom ovog perioda, u Ahmetu se javila velika dilema.

Da li otići u boj, boriti se za svoju domovinu ili ostati tu pored svoje Aiše? Znao je da mora braniti svoju domovinu, samim time bi branio i svoju ljubav u Maglaju. Pa tako, jedne noći, Ahmet odluči da iznese svoju odluku Aiši. Braniti će svoju domovinu, ali od nje traži da mu obeća da će ga čekati, a on će, kada se vrati kao heroj, ponovo tražiti njenu ruku. Suznih očiju ona na to pristane, iako mu govori da bi više voljela vidjeti da ostane tu kraj nje. Kako bi imao nešto njeno kada bude u boju, Ahmet zatraži da mu donese čevru (marama).

Ubrzo nakon toga, oni se rastaju po posljednji put.

.. U Maglaju Austrougari uspostavljaju svoju vlast. U pljačkaškom napadu predstavnika ratnog ološa, jedne večeri je poginula Ahmetova majka, a njegov brat Mehmed biva ranjen. Uskoro poslije toga dolazi vijest o Ahmetovoj pogibiji. Ovaj događaj, zajedno sa prethodnim uokviruje stradanje ove porodice. Mehmed nešto zbog majčine smrti, nešto zbog novog incidenta – podmetanje požara – počinje piti. Alija i Mustafa, (Alija – Ahmetov brat i Mustafa – Aišin brat) zajedno su se igrali i naučili Švabino pismo, uskoro se i to pročulo i Muharem-aga je svom sinu strogo zabranio takvo druženje ,a Alija je bio drugačije sreće – brat ga je šalje na školovanje u Sarajevo. Mustafa je, nakon izvjesnog vremena, počeo izlaziti i družiti se sa Rašidom koji je želio da zaprosi Aišu. Kada je Muharem-aga čuo za to, odmah je to saopćio svojoj ženi. Aišina majka nije znala šta da radi, svidjela joj se ideja, ali je znala da takav pritisak Aiši sada ne treba, jer još uvijek pati za Ahmetom.

Dane je provodila zatvorena u svojoj sobi, plakala je, nije jela, bila je slaba i blijeda. Aiša je znala da Rašida nikada neće voljeti, ali je isto tako znala da se volji svoga oca ne smije protiviti. Zbog sve većeg nestrpljenja Aišinoj majci dolaze žene u posjetu koje otvoreno traže ruku Aiše za njihovog Rašida. Majka odlazi Aiši i nakon dugog i teškog razgovora Aiša pristaje. Ta odluka je dokrajčila ovu već slomljenu dušu. Postala je slaba, te naposlijetku se sve pretvara u veliku tragediju. Ona umire, a glas stiže da je Mustafa otišao preko granice. Dženaza je održana u petak a njoj je prisustvovao i Alija koji je došao na dopust. Tih trenutaka mu se pred očima vrtjela prošlost, Mustafa, Ahmet, Aiša i majka.

Analiza likova

Ahmet – mlad, lijep vrijedan mladic, cestit kao djevojka.Zivio je u uglednoj kuci . Bio je zaljubljen u Aisu i bio je spreman na sve da Aisa bude njegova. Prosio je dva puta, a treci put nije mogao , iako je obecao,  jer se izmedju svega toga isprijecio rat u kome je Ahmet poginuo . Ljubav izmedju Aise i Ahmeta otpocetka nije bila sudjena . Prvo im se protivio Aisin otac Muharemaga koji je Ahmeta smatrao ulizicom , a zatim rat gdje je Ahmet zelio da se dokaze i ispadne junak, napustivsi svoju porodicu i odlazeci da se bori. Po mom misljenju Ahmet se ponio kao pravi muskarac, da je bilo vise takvih kao sto je on situacija danas vjerovatno ne bi bila ovakva, ali bas kao sto se i u romanu spominje, samo neki su otisli da se bori,veliki broj njih se samo povukao i ostao da cuva svoju porodicu. To je ipak samo moje misljenje , o tome dodatno mozete raspravljati na casu 🙂


Aisa – Mlada lijepa Muharemagina kcerka. Voljela je Ahmeta i obecala mu je da ce ga cekati bezobzira na sve. Aisa je bila veoma tuzna zbog odluke njenog oca koji joj je branio da se uda za Ahmeta, iako je Ahmet poticao iz uglednije porodice, ali ono sto je dotuklo bila je odluka njenog oca da je uda za Rasida. Aisino srce to nije moglo podnijet te je na kraju djela umrla od tuge. 


Ostali likovi : Mehmed efendija, Muharemaga, Omerefendinica, Alija,Mustafa, Lazar, Arap itd. 

Tema

Neostvarena ljubav Aiše i Ahmeda u ratnom vremenu.

Ideja

Vrijeme donosi promjene,ali ljubav ostaje vječno.Motiv :Stradanje jedne Bošnjačke porodice.

Mjesto radnje

Varoš,Maglaj.

Vrijeme radnje

Austroug. vladavina

Bilješka o piscu

Edhem Mulabdić rođen je u Maglaju 1862. godine. Tu je završio mekteb i rudziju i nakon toga zaposlio se kao činovnik. Godine 1887. Mulabdić upisuje Učiteljsku školu u Sarajevu i po njenom završetku odmah dobija posao u Brckom. Odatle biva premješten u Sarajevo, gdje radi kao nastavnik u Dural-mualiminu , u muslimanskoj vjeroučiteljskoj školi. Iza toga je perfekt konvikta Učiteljske škole, zatim nastavnik u Šerijatskoj sudačkoj školi i potom nadzornik osnovne škole. Uskoro biva izabran za narodnog poslanika u Maglaju i na toj dužnosti ostaje sve do januara godine, poslije čega odlazi u penziju. Zajedno sa Safvet begom Basagicem  i Osmanom  Nuri Hadzicem  pokreće list Behar  (urednik lista od 1901-06), . osniva i društvo “Gajret” .Djela
Nova vremena, Na obali Bosne, Nesretan unuk, Đuro Prepelic, Aga i kmet, Lov, Tahiraga

loading...

Add comment

Oglasi

Kategorije

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.